peter-single

Peter Aguson intervjuad inför senaste skivsläppet

– Jag har fått mer självförtroende som låtskrivare, sångare och producent. Denna gång har vi producerat nio av elva låtar själva. Vi har haft en tydligare vision om vad vi ville göra. Jag har lärt mig mer om mig själv, både svagheter och styrkor. Det gör att jag är lugnare som person. Detta hjälper mig i mitt textskrivande.

Så säger Peter Aguson inför släppet av den tredje Agusonskivan. Sex personer starka Aguson Och Stormen är aktuella med skivan Allt jag lovade och positionerna har flyttats fram ytterligare. Aguson är uppväxt i Kumla i Närke och bor numera i Linköping.

– Min uppväxt präglar nog min musik hela tiden eftersom den präglar mig som person. Villaförort, gårdsfester, fotboll. Alla känner alla och alla präglas av sin uppväxt. En del gör uppror och sticker, en del blir kvar. Jag hittar mycket stoff till texter i detta.

Vågar man fråga om Bruce Springsteen möjligtvis är en influens?

– Bruce, Dylan, Ebba, Fogerty, Neil Young. De gick varma hemma hos mig. Satte tydliga avtryck på mig. Ska jag nämna en låt skulle det bli Thunder road. Låten funkade som en slags kortfilm i mitt sinne. Jag lyssnade på den om och om igen… Drömmar, romantik… I got this guitar and I learned how to make it talk. Det var nog precis så jag tänkte.

Allt jag lovade inleds med akustiska Tidvatten och avslutas med dramatiska och nästan sju minuter långa Svarta ån.

– Det finns absolut en tanke med låtordningen. Tidvatten slår an tonen textmässigt. Kärlek, viktiga relationer. Den svarta ån innehåller också den mycket känslor även om den handlar om en mer vänskaplig relation än om en kärleksrelation.

Där många textförfattare slår knut på sig själva för att vara så udda som möjligt gör Aguson tvärtom och behandlar sin egen vardag.

– Jag känner mig helt lugn i att sjunga om de ämnen jag tar upp. För mig handlar det om en livsstil. Skrivandet är en ventil som får mig att andas lättare. Om andra skulle tycka att jag är vanlig så har jag inga problem med det. Jag behöver inte bevisa något för nån.

Målet för Aguson och Stormen med Allt jag lovade var att inte upprepa sig själva från tidigare produktioner utan att göra en popskiva och här finns gott om refränger som sätter sig. Musiken är väldigt kommunikativ och skivan bjuder på ett ganska brett spektra både text och soundmässigt där allt från raka poplåtar till mer personliga, berättande sånger ryms, och jodå, Aguson och Stormen ser fram mot att turnéra.

– Livebiten är för oss det viktigaste och roligaste. Vi är medvetna om låtarnas livepotential när vi spelar in dom. Med nya bandet Stormen blir det extra dramatik i arren när vi ska repa. Vi är nog ett gäng musikaliskt rastlösa själar…